|
ЙОРДАН РАДИЧКОВ- „НЕЖНАТА СПИРАЛА”
1. Йордан Радичков поставя важния въпрос за човека и обществото в своя магически разказ „Нежната спирала”, публикуван в сборник-разкази с едноименно заглавие. Авторът предупреждава, че е нарушено общуването между природата и човека. Проблемът, поставен от Йордан Радичков, е глобален в своите не само художествени, но и философски измерения. Не случайно като ключови думи в произведението се налагат тези за движението като възможност за опознаването на света чрез проникване в себе си. Пътят и кръстопътят, спиралата и кръгът очертават параметрите не само на пространството, през което преминават участниците в действието, но и на времето. Пътят води към хоризонта, а мислите - към високите духовни пространства, т.е. има очертан художествен „хоризонтал” и „вертикал”. Пресечната точка между тях е конфликтна. Това всъщност е съдбата на човека в условен, символен план. На границата между усвоеното културно пространство и на непознатия свят на дивата природа, между разбирането за шипката като за жив организъм и като вампир стои човекът, без да успее да разгадае докрай тайните на битието. Затова под въздействието на анимизма природата оживява: „Пътят лъкатушеше покрай самата гора, спускаше се... катереше се... Бялата равнина леко се изтегляше и завърташе край нас, смълчаната гора се измъкваше на пръсти назад, най-близките до пътя дървета подтичваха бързо, по-далечните се движеха по-бавно и се създаваше илюзията, че гората бяга назад с хиляди крака, без дърветата да се застъпват едно друго.”
Метафоричните глаголни форми, използвани за живата природа (в частност за пътя и гората като възможни препятствия, които ще се преодолеят, само ако човекът има сетива да види красотата и да промени отношението си към видимия свят), засилват усещането за движение и промяна. Не случайно убитата птица чертае спирала с кръвта си (водещ соларен символ на живота) по снега, за да напомни за живота, който никой не би трябвало да отнема: „Спрях се пред тези капки в снега. Те се редяха подобно спирала, правеха един кръг, после в този кръг се вписваше втори, нежна дъга излизаше от него, за да изпише трети кръг...”.
Спиралата, очертана от последните капки кръв като символ на отиващия си живот, поражда и размислите на разказвача за смисъла на съществуването в този свят. Устремен към непознатото, към глъбинната същност на трансцендентния свят, човекът винаги ще се изправя пред природата с учудването на дете.
дано да е това
2. Валери Петров - Тавански спомен
С есента и дните станаха студени, а балтонът беше горе на тавана, в дъното на стария лелин гардероб. Бяха му ръкавите късичко скроени и като го сложих, недобре ми стана, та нарочно бръкнах в десния му джоб.
Бръкнах и извадих: снимка развалена (двама млади влюбени на два стари стола, кавалерът аз бях в същия балтон), после два бонбона в книжчица зелена, два билета филмови, стари, без контрола, и едно шишенце със одеколон.
“Тез билети - казах си - са от кино “Глория” , прости са бонбоните, смешен е портрета и шипето пълно е с разводнен парфюм.” Казах, но си спомних ланшната история, влезе нещо тъжно тука във сърцето, име едно нежно дойде ми на ум
и видях я, същата, в розово облечена, същата усмивка и ръката същата, и от ваксинация малката следа. “Панта рей!” - помислих си. - “Всичко е далече! Миналите мигове вече се не връщат, както се не връща речната вода.”
Но все пак останах в здрача на тавана. В здрача на тавана, във балтона смешен, любовта преминала си припомних аз. В тъмното парфюмът нежно ме обхвана, сладък бе бонбонът, снимката шумеше и отнейде, та-та-ра, чуваше се джаз.
* 2
Най-напред бе всичко в розовата дреха, биеше сърцето гръмко във гърдите само като видех вашата врата, саксофони свиреха, облаци хвърчеха и тролеят движеше се помежду звездите, и сънувах всяка нощ твоите уста.
след това писмата. Ах, писмата стари, писани небрежно сред черновки четири, с хиляди целувки върху всеки лист, със цветя безбройни като във хербарий, с нежни обяснения цели километри, с послепис и после с послепис!
След писмата - помниш ли? - първите ни срещи, твоите родители мразещи ме искрено, бялата ти шапка, белите брези. И писма отново: “Ще ли разбереш ти? Не ме пускат вече. Много ми се иска, но…” - Строфи от любов и кофи със сълзи.
Помниш как поскърцваха стълбичките дървени? Помниш как мечтите ни тихо се намериха в малката ми стаичка цялата във прах? Помниш как във всичко мислехме се първи, а пък все откривахме старата Америка? Колко много копчета, колко много страх!
Спомняш ли си масичката в “Бивша орхидея”? Помниш ли пейзажите (морски и планински)? Помниш как разсмиваха ни стенните рога, как един до други ний седяхме в нея и четяхме с трепет книги медицински и шептяхме бледи: “Ах, ами сега!”
Помниш ли, не помниш ли? Кой те знай къде си, сигурно ще вземеш оня зъболекар и ще слушаш свърдела му, и ще си добре. Помниш ли, не помниш ли? Всичко отиде си. Като стар часовник, тихо и полека, любовта в сърцата, изхабена, спре.
дните се редуваха все едни и същи, люшкаха се кожените дръжки във трамваите, никнеха и вехнеха горските треви, а пък ний седяхме в слънце и във дъжд и сменяхме си дрехите, сменяхме си стаите и веднъж усетихме: нещо не върви!
Празни бяха срещите, глупави - алеите, стаята ми - хладна, пастите - безвкусни, и дори ядосващи - стенните рога; и по жици вече бягаха тролеите, и сънувах вече други, чужди устни, а по твойте устни лепнеше тъга.
* 3
Неделята е тъжен ден за хора, Усещащи един от друг умора, Държещи се един за друг едва. В една неделя срещнахме се двама. “Не закъснявай!” - бях й казал. “Няма!”" И дойде във три без четвърт вместо в два.
И тръгнахме по улиците стари, по пролетните сухи тротоари, извити без начало и без край. Вървяхме все по същите маршрути със същи спирки, в същи брой минути като квартален остарял трамвай.
До днеска още къщите аз помня: най-първо беше надписът огромния с показващ пръст “Бръснарница Багдад”; след туй гаражът, малката градина и железарят с ключ от ламарина, и киното, и въглищният склад.
И ний вървяхме и не си говорихме. каквото да говорехме и сторехме, говорено и сторено бе веч; познавахме си шапките, костюмите, познавахме си мислите и думите и бе излишна всяка наша реч.
И аз си мислех: “Вече сме към края. И тъжно ми е, а защо, не зная. Носът й бе по-тъничък преди. Туй копче скоро май ще се изгуби. Оградите са пълни с думи груби и тази шапка лошо й седи.
Оградите са пълни с думи мръсни. Туй копче по-добре да се откъсне. А ний да скъсаме е най-добре. Във Бомбо-Нгонго нейде ми се ходи. Какво ли е да плаваш с параходи в изпъстрено със рифове море?…”
И виждаха се негърските лагери, и чуваха се негърските шлагери, и лових риба в синята вода. Тогаз тя каза: “За какво мечтаеш?” “За теб! - отвърнах аз. - Нима не знаеш?” “Обичаш ли ме?” - каза. Казах “Да!”
И както тъй въвряхме неусетно, достигнахме до спирката ни сетна, поспряхме се и тръгнахме назад. Най-пръв бе складът, после киното, ключът от ламарина и градината, гаражът и “Бръснарница Багдад”.
* 4
Облачета плуваха в небесата чисти и мъхнати листи имаше по клоните в парка, дето водеше тъжният ни друм. Велосипедистите бягаха по пистите и внезапно качваха се горе по наклоните, като шумолеха с нежен гумен шум.
Бяха снизходителни и добри пазачите, хората се чувстваха леки без галоши и вървяха с кухи вафли в уста. Футболните зрители биеха играчите, не че тез последните бяха толкоз лоши, а защото, тъй на, просто пролетта….
Само ний се чувствахме сякаш беше есен. Бяхме си дотегнали казано накратко. Краят беше близо и бе сто на сто. Хороскоп извадихме, но не беше весел, ядохме бонбони, но не беше сладко, искахме да седнем - нямаше место.
После на чорапа й бримка се изнищи. Детската градина беше пълна с крясъци. Хвръкна в стратосферата изтърван балон. След това аз стрелях на едно стрелбище, три железни тигъра паднаха със трясъци и получих премия цял одеколон.
Дъх водеколонен, тъжен и далечен, дъх от любовта ни, от мечтите мирис, на тавана носиш ти спомен от тогаз! “Панта рей! - си казвам аз. - Всичко веч протече, есента е тъжна и там долу свири като бормашина оня глупав джаз!”
* 5
Тъй както го рисуват по картините, небето беше бледо над комините и празен беше празничния ден; и ние се погледнахме печално, и влязохме във киното квартално, където даваха “О, ти мой блен!” .
О, ти мой блян със пожарогасители, о, зрители със външности съмнителни, афиши с отлетяло вече “Днес” . И тъмно, и плювалници нечисти, и снимки на забравени артисти - Мачис и Хари Пил, и Мае Уест….
Бе почнало. Едно хлапенце мина в салона с нас под форма на роднина. Бе почнало и вътре беше мрак. Върху екрана смееха се двама, след туй при тях пристигна една дама и каза с надпис: “той ще дойде пак.”
И знаехме ний филма чак до края (и как ще я съгледа той в трамвая, и как бандита ще го сгази трен), защото бяхме го видели двамата със мъничка промяна на рекламата, тогава беше май “Ела при мен!” .
И ний седяхме близо до кабината, и слушаше се как шуми машината, и снопът бе тъй ниско при това, че трябваше ми мъничко да стана, за да израсне мигом на екрана една ужасна рошава глава.
И аз седях и мъчех се да гледам, и скърцаше креслото на съседа, и аз се чувствах уморен и стар; и тъжно бе, чувах как сред мрака един часовник във гръдта ми трака и се нуждае от часовникар.
А после дойде “Край” и вентилатора със гръм наблъска вятър във театъра, и светна, и платното избледне; и ний видяхме тъжни и посърнали, че всички двойки бяха се прегърнали и само ние, само ние - не.
И си излязохме. “На мене струва ми се - аз казах, - че достатъчно преструвахме се…” Тя каза тихо: “Също и на мен.” Врабчетата шумяха във градините, небето беше бледо над комините и празен беше празничния ден.
* 6
Когато ни дотегна вече всичко и хороскопът пишещ за раздяла - ах, вече ясно бе! - излезе прав, отидохме - така, зарад шегичката - тя с нова рокля, аз със роза бяла, при стария крайпътен фотограф.
Той сложи във петлицата ми розата, разгъна фона с бясна Ниагара и погледа ни точно нагласи; ала за нас бе малко трудна позата, аз мръднах той капачето изкара, тя мигна и той каза ни: “Мерси!”
И почна се играта на среброто, на солите пълзенето неравно, безшумният молекулярен взрив’ и ето че във ваната, в живота, от Нищото изплава бавно-бавно невижданият мокър негатив.
А пък от вред ни гледаха портрети, прекрасни мигове, навеки спрени, фиксирани човешки младини, намръщени младежи със каскети, от зли роднини двойки разделени, деца в ковчези, бременни жени.
И всичко стана жално моментално” и хората, и бледното предградие, и снимката, излязла тъй добре, и двамата се гледахме печално, и нейде се обади едно радио: “Вероника, животът е море!”
Една зарзаватчийка се разчуства и каза, че блазя ни, че сме млади, и че момата е таман за мен; а фотографът каза нещо за изкувството, че то е вечно, снимките извади и ни ги даде в плик един зелен.
И тръгнахме ний в пътя си полека, и влажни бяха снимките и двете, и в плика залепиха се така, че колкото и да ги дърпах леко, във нейната остана мойто цвете, а в моята - едната и ръка.
Тогаз си казах: “туй са явни знаци, че ще се срещнем пак и не след много.” Ала гласът, гласът ми беше нов Във входа на една кооперация целунахме се, казахме си “сбогом!” и тъй завърши нашата любов.
* 7
Но дали наистина туй вече беше края? Горе от тавана слушам как тромбона, та-та-ра, печално в есента звучи. Нещо ме ядосва, но какво - не зная. Може би балтона? Може би бонбона, който тъй е сладък, че почти горчи.
Ах,защо ни трябваше да се разделяме! АЗ тогаз си мислех че ще те забравя, но сега си мисля, че съм бил глупак. И усещам, нещо зъб един боли ме, и ако не мине, трябва да го правя, и как мислиш, може да се срещнем пак?
заповядай
|